GIDA ANALİZLERİ

Silikat Tayini

Mineral grupları içinde en geniş olanı silikatlardır. Silikat minerali, yer kabuğunda en fazla bulunan oksijen ve silisyum elementlerini içermektedir. Bunların çoğu bir veya birden fazla elementleri içinde barındırır ve yüzlerce farklı silikat mineralini meydana getirir. Genelde yapı gereci olarak kullanılan çimento, tuğla ve cam gibi maddelerin bileşiminde yer alan silikatlar, silisik asidin bazlarla bileşerek meydana getirdiği tuzlardır.
Sodyum silikat, sodyum oksit ve silisyum dioksit veya silika içeren çeşitli bileşiklerden sadece bir tanesidir. Ya da viskosite oranları değişen sodyum silikatların bir karışımıdır denebilir. Genel olarak sodyum silikatlar, üretildikleri aside bağlı olarak farklı isimler almaktadır. Bütün bu bileşikler renksiz, transparan ve camsı madde görünümündedir ve ticari olarak bir toz veya su içinde viskos bir çözelti olarak bulunmaktadır.
Sodyum silikatların bir kısmı hemen çözünür, bir kısmı ise hemen hemen hiç çözünmezler. En iyi şekilde, basınç altında su ile ısıtılarak çözünürler.
Sodyum silikatlar, silika jeller üretmek için bir hammadde olarak kullanılır. Bunun yanında deterjan üretiminde, çömlek ve seramik işlerinde, yanmaz kağıt, ahşap, çimento ve diğer maddelerin üretiminde, boyama ve giysi baskılarında pigmentleri oturtmak için ve tarımda tohumları korumak amacı ile kullanılmaktadır.
Deterjan sektöründe sodyum silikat en fazla sabunların randımanını yükseltmek için katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra temizleme etkisi de oldukça yüksektir. Sodyum silikat toz çamaşır sabunları üretiminde kulanılır. Ancak sabun üretilirken sodyum silikat fazla miktarda kullanılırsa, çamaşır üzerine çöker ve yıkamayı güçleştirir.
Kısaca silikat, aktive edici katkı maddelerine bir arada etki yaparak yüzeydeki kirlerin yumuşamasını sağlamaktadır.
Yetkili laboratuvarlarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından geliştirilen standartlar esas alınarak silikat tayini analizleri yapılmaktadır.

WhatsApp