GIDA ANALİZLERİ

Hidrojen Peroksit Analizi (Strip Metodu İle)

Kalitesi bozulmuş sütleri kaliteli gibi göstermek, normal bir görünüm kazandırmak ya da sütün dayanma süresini uzatmak amacı ile süte bazı koruyucu maddeler ilave edilmektedir. Tüketicileri kandırmak amacı ile yapılan bu işlemlerde genelde hidrojen peroksit kullanılmaktadır. Hidrojen peroksit insan sağlığı açısından çok zararsız gösülmemektedir. Bu yüzden Dünya Sağlık Örgütü ve Gıda ve Tarım Teşkilatları koşullu olarak hidrojen peroksit kullanımına karşı çıkmamaktadır. Yine de ülkemizde her türlü koruyucu maddenin süte ilave edilmesi yasal düzenlemelerle engellenmiştir.
Süt, ilk insanlardan bugüne önemli bir gıda maddesi olmuştur. Süt ve süt ürünleri, yüksek bir protein ve enerji kaynağıdır. Ancak bileşimi ve niteliği yüzünden hızla bozulabilen bir gıda maddesidir. Koruyucu maddeler büyük ölçüde süte direnç kazandırmak ve dayanma süresini arttırmak için katılsa da büyük ölçüde inananları yanıltmak amacı ile kullanılmaktadır.
Ticari amaç ile süte yapılan hileler arasında en yaygın olanları, sütün içine su katılması, sütün yağının çekilmesi ve asitlik gelişimini engellemek ya da maskelemek için süte nötrleyici maddeler ilave edilmesidir. Sütlere daha uzun dayanıklılık kazandırmak için süte koruyucu maddelerin katılması yasaktır. Buna rağmen kullanımı oldukça yaygın olan koruyucu maddelerin başında hidrojen peroksit gelmektedir. Bunun dışında formaldehit, sodyum karbonat, potasyum dikromat, borik asit ve salisilik asit gibi kimyasal bileşikler de koruyucu madde olarak kullanılmaktadır.
Gıda, Tarım ve Hayvanclık Bakanlığı tarafından çıkarılan Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği
(
Tebliğ no: 2000/ 6) ve Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği (Tebliğ no: 2009/25) bu konuda yasal düzenlemeler içermektedir.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal testler kapsamında strip yöntemi ile sütte hidrojen peroksit analizleri yapılmaktadır.

TESTLER
WhatsApp