GIDA ANALİZLERİ

Kalsiyum Pantotenat Tayini (HPLC)

Pantotenik asit, pantenol, B5 vitamini gibi isimlerle de anılan kalsiyum pantotenat, suda çözünen kimyasal bir bileşiktir. Hücre yapımında, normal büyümeyi sürdürmede ve merkezi sinir sisteminin gelişmesinde önemli işlevlere sahiptir. Ayrıca adrenalin bezlerinin düzgün çalışmasında oldukça etkilidir. Yağ ve şekerin enerjiye dönüşmesinde önemlidir. Amerika Gıda ve İlaç Teşkilatı (FAD) tarafından, insan vücudu için günlük en fazla 10 mg önerilmektedir.
Kalsiyum pantotenat için en iyi doğal kaynaklar, tahıllar, kepek, buğday tohumu, et, böbrek, karaciğer, tavuk, yeşil sebzeler ve fındıktır.
Kalsiyum pantotenat, yaraların iyileşmesine yardımcı olmakta, antikorlar yaratarak vücudun enfeksiyonla savaşmasını sağlamakta, bitkinliği önlemekte ve kolesterol ve trigliseridi düşürmektedir. Vücuda yeterince kalsiyum pantotenat alınmaması halinde hipoglisemi, ülser, kan ve cilt rahatsızlıkları görülmektedir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2013 yılında çıkarılan Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği (Tebliğ no: 2013/49), takviye edici gıdaların uygun yöntemler kullanılarak ve hijyenik koşullarda üretilmesini, hazırlanmasını, işlenmesini, muhafaza edilmesini, depolanmasını, taşınmasını ve piyasaya sunulmasını sağlamak üzere bu ürünlerin özelliklerini açıklamaktadır. Bu tebliğ hazırlanırken, 2002/46/EC sayılı gıda takviyeleri konusunda üye ülke mevzuatlarının birbirlerine yaklaştırılması ile ilgili Avrupa Birliği direktifi esas alınmıştır.
Sözü edilen tebliğin Takviye Edici Gıdalarda Kullanılan Vitaminler ve Mineraller başlıklı ekinde (Ek 1), vitaminler arasında Vitamin B5 (pantotenik asit), mineraller arasında da kalsiyum yer almaktadır.
Aynı tebliğin Takviye Edici Gıdalarda Kullanılan Vitamin ve Minerallerin Formları başlıklı ekinde ise (Ek2), Vitamin B5 (pantotenik asit) ve kalsiyum formları açıklanmıştır.
Yetkili laboratuvarlarda, kimyasal analizler kapsamında, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) cihazı kullanılarak kalsiyum pantotenat tayini yapılmaktadır. Bu çalışmalarda yukarıda sözü geçen tebliğ hükümleri yanı sıra yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uyulmaktadır.

TESTLER
WhatsApp