GIDA ANALİZLERİ

Yapay Tatlandırıcılar Tayini - Sakkarin (HPLC)

Sakkarin isimli tatlandırıcı, on dokuzuncu yüzyıl sonlarında, toluen isimli kimyasal maddeden, laboratuvar ortamında sentezlenmiştir. Bir eczacı, maden kömürü katranı üzerinde deney yaparken, tesadüfen sakkarinin tadını farketmiştir. Birinci Dünya Savaşı sırasında şeker kıtlığı yaşanırken, sakkarin yaygın olarak kullanılmıştır. Düşük kalorili olduğu için de savaş sonrası daha çok kullanılmaya başlanmıştır. Normal şekere göre 300-400 kat daha tatlıdır.
Avrupa Birliği ülkelerinde E954 kodu ile gıda katkı maddesi olarak kayıtlı olan sakkarinin, çeşitli araştırma sonuçlarına göre idrar yollarında kanser yapıcı etkisi gözlenmiştir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 1977 yılında hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda yüksek dozda sakkarin kullanımının hayvanların üriner sisteminde tümör oluşumuna neden olduğu kanıtlanınca, insanların sakkarin kullanımını kanser riski nedeni ile yasaklamıştır. Sonraki yıllarda sakkarinin kısıtlı kullanımının sağlık üzerinde güvenli olabileceği ortaya çıkınca, sadece hamile kadınlarda kullanımı yasaklanmıştır.
Ülkemizde sakkarin yapay tatlandırıcı, izin verildiği ölçüde şekerleme, içki, ilaç ve diş macunu gibi ürünlerde tat vermesi için kullanılmaktadır. Sakkarinde, bu tatlandırıcı özelliğine rağmen herhangi bir besin değeri yoktur.
Yetkili laboratuvarlar tarafından, kimyasal gıda analizleri kapsamında, çeşitli yapay tatlandırıcılar arasında sakkarin maddesini tayin etmeye yönelik çalışmalar da yapılmaktadır. Bu çalışmalarda yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemi (HPLC) tercih edilmekte ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uyulmaktadır. Sakkarin tayininde dikkate alınan standartlar şunlardır:
TS EN 1376 Gıda maddeleri - Sofrada kullanılan tatlandırıcı tabletlerde sakarin tayini - Spektrometrik metot
TS EN 1379 Gıda maddeleri - Sofrada kullanılan sıvı tatlandırıcılarda siklamat ve sakarin tayini - HPLC metodu
TS EN 12856 gıda maddeleri - Asesulfam-K, aspartam ve sakkarin tayini - Yüksek performanslı sıvı kromotografik yöntem

TESTLER
WhatsApp