KOZMETİK TESTLER

Kozmetik Testler

Bitkisel yağların tedavi ve güzellik amaçlı kullanılması ve bunlardan parfüm benzeri materyaller oluşturulmasının tarihi Antik Mısır 'a kadar uzanmaktadır. Bu konularda doğu dünyasının üstünlüğü tartışılmaz. Bugün kullanılan birçok krem ve cilt bakım ürününde kaplıca suları kullanılmaktadır. Kaplıca sularının içlerinde bulunan mineraller, eski çağlardan bugüne sağlık ve güzellik dağıtmaktadır.

Kozmetik ürün, cildin üst yüzeyine etki yaparak cildi temizleyen, nemlendiren, besleyen, koruyan ve hoş bir koku veren preparatlar olarak tanımlanmaktadır. 2005 yılında çıkarılan Kozmetik Kanunu, kozmetik ürünlerin insanlara kaliteli, güvenli ve etkili bir şekilde ulaşmasını sağlamak üzere, bu ürünlerin piyasaya sunulmadan önce bildirimlerinin yapılması, piyasa gözetim ve denetimlerinin yapılması ve bu ürünleri üreten yerlerin denetlenmesine yönelik esasları açıklamaktadır. Bu kanunun uygulanma alanı ise şu şekilde belirlenmiştir: insan vücudunun epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlar gibi farklı bölgeleri ile dişler ve ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanan ve bu kısımları temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek, vücut kokularını düzeltmek, korumak ve iyi bir durumda tutmak amacı ile kullanılan maddeler.

Daha sonra çıkarılan Kozmetik Yönetmeliği de kozmetik ürünlerin, insanların yanılmasına yol açmayacak ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde ve doğru ve anlaşılır bilgiler ile tüketiciye ulaşmasını sağlamayı hedeflemiştir. Bu çerçevede yönetmelik, kozmetik ürünlerin sahip olmaları gereken teknik nitelikler, ambalaj bilgileri, bildirimler, piyasaya sunulmaları, piyasa gözetim ve denetimleri, üretim yeri denetimleri ve denetimler sonunda alınacak tedbirlere yönelik esasları düzenlemektedir.

Yetkili laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilen test, ölçüm ve analiz çalışmalarını daha iyi anlamak için bir de kozmetiklerin nasıl sınıflandırıldığına bakılmalıdır. Kozmetikler esas olarak uygulanış yerlerine ve temel etki alanlarına göre iki şekilde sınıflandırılmaktadır. Uygulanış yerlerine göre de kozmetikler, deriye uygulanan kozmetik preparatlar, tozlar ve pigmentli preparatlar, saça uygulanan kozmetik preparatlar, dişlere ve ağız boşluğuna uygulan kozmetik preparatlar ve diğer kozmetik preparatlar olarak ayrılmaktadır.
Kozmetiklerin üretiminde kullanılan ana hammaddeler şunlar olmaktadır: bitkisel yağlar, hayvansal yağlar ve yağlı maddeler, mineral yağlar ve yağlı maddeler, yağ asitleri, yağ alkolleri, su ve pudralar. Bunun yanı sıra yüksek moleküllü yağ asitlerinin alkali ve amonyum tuzları, yağ alkolü sülfürik asit esteri, fosforik asit esterleri, nemlendiriciler, antioksidanlar, çözücü sağlayıcılar, koku maddeleri, boyalar ve pigmentler kullanılmaktadır.
Kozmetik maddeler temelinde cilt sağlığı ve estetik amaçlı kullanılsa da uygulama sırasında bazı istenmeyen durumlar da ortaya çıkmaktadır. Örneğin, irritasyon, alerjik etkiler, ışığa duyarlılık, pigmentasyon ve saç ve tırnak değişiklikleri sayılabilir.
Bu nedenle kozmetik ürünlerin test ve analizlerinin yapılması çok önemli olmaktadır. Ulusal ve uluslararası akreditasyon kuruluşlarından, TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının

Yeterliliği İçin Genel Şartlar standardına uygun olarak akredite olan laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilen test ve analiz çalışmaları şu şekilde gruplandırılabilir:

Fiziksel ve kimyasal analizler
Anyonik aktif madde tayini
Katyonik aktif madde tayini
Noniyonik aktif madde tayini
Toplam aktif madde tayini
Tuz tayini
İnorganik tuz tayini
Florür tayini
Ağır metal tayini
Yağ miktarı tayini
Su içeriği tayini
Fiziksel muayene
pH tayini
Yoğunluk tayini
Viskozite tayini
Toplam asitlik tayini
Toplam alkalilik tayini
Kuru madde tayini
Kozmetiklerde koruyucu etkinlik testi (challenge test)
Mikrobiyolojik analizler
Toplam aerobik mezofil bakteri sayımı
Anaerobik bakteri sayımı
Staphylococcus Sp sayımı
Staphylococcus aureus aranması
Escherichia coli sayımı / aranması
Salmonella Sp aranması
Toplam küf-maya sayımı
Pseudomonas Sp sayımı
Pseudomonas aeruginosa aranması
Candida albicans sayımı / aranması
Dermatolojik analizler

WhatsApp