TEKSTİL TESTLERİ

PVC Haslığı

PVC, halk arasında kısaca vinil de denilen Poli Vinil Clorür ifadesinin kısaltılmış şeklidir. Bir polimer türü olan PVC, petrol veya doğalgaz ile tuz bileşiği olarak petro kimya tesislerinde üretilmektedir. PVC’ye aslında bir plastik çeşidi denebilir. Kimya sektöründe çok değerli bir üründür. Dünyada üretilen PVC’nin hemen hemen yarısı yapı sektöründe kullanılmaktadır. Ucuz ve kolay monte edilebilen bir madde olduğu için son yıllarda PVC, ahşap dahil geleneksel yapı malzemelerinin birçoğunun yerini almıştır. Bu arada PVC geri dönüşümü yapılan, yani tekrar kullanılabilen bir plastiktir.
Tekstil sektöründe ağırlıklı olarak branda ve çadır yapımında kullanılan kumaşların üretiminde PVC kullanılmaktadır. Bu tür kumaşlar çok yüksek yırtılma mukavemetine sahiptir ve mükemmel kaynak yapılabilme özelliği vardır. Bu yüzden asma germe sistemlerinde çok tercih edilmektedir. Ayrıca bu kumaşlar taşınabilir çatı örtü sistemleri için gerekli olan esnekliğe de sahiptir.
Akredite laboratuvarlarda, renk haslık deneyleri çerçevesinde poli vinil klorür (PVC) kaplamaya renk transferleri de tespit edilmektedir.
Yetkili laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilen PVC haslığı testlerinde, şu standarda uygun hareket edilmektedir:
TS 7585 EN ISO 105-X10 Tekstil - Renk haslığı deneyleri - Bölüm X10: Polivinil klorür (PVC) kaplamaya renk akmasının tayini
ISO 15701 (IULTCS/IUF 442) Deri - Renk haslığı testleri - Polimerik malzemeye göç için renk haslığı
Bu standart, insan cildi ile ile temas halinde olan PVC kaplı malzemelerin deri ile renk transferini belirlemek ve boya ve pigmentlerin bir alt tabakaya göç etme eğilimini tespit etmek amacı ile yapılacak test yöntemini belirlemektedir. Bu yöntem her türlü deri giysiler için uygundur.
ISO 15701 standardı Uluslararası Deri Teknolojistleri ve Kimyagerleri Dernekler Birliği (IULTCS) tarafından hazırlanmıştır.

WhatsApp